Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών





Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Δει δη χρημάτων. Θεσμός εν αταξία και απαξία η Α.Σ.Κ.Τ.; Έχουν οσμιστεί οι καθηγητές της την ανάγκη του νέου και όχι του εφήμερου;
Τίποτα δεν άλλαξε, με πικρία αυτό σας το γράφω. Εποχή κενόδοξων
τακτικών για την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Εκεί η «τέχνη» από την ίδρυση της σχολής, τον Γενάρη του 1837, να ενσωματώνεται στο «γιες μεν», με αποτέλεσμα να σύρεται  σήμερα στην πολιτική της πλήρους υποταγής, σε μηχανισμούς κερδοφορίας και σε διαφημιστικά «προτσές» της καταναλωτικής ισοπέδωσης του σύγχρονου ανθρώπου.
Είναι ανήμποροι να παρακολουθήσουν τα αιτήματα και τους προβληματισμούς του σήμερα; Είναι ανήμποροι να βάλουν στόχους;
Στόχος τους, λένε, η ενίσχυση των αριστούχων αποφοίτων της σχολής, μα τρομάζω στο «έως πού» μπορεί να φθάσουν οι επιθυμίες τους· τρομάζω μπροστά σε αυτό το ‘‘θολό’’ που καταθέτουν ως καινοτόμο ιδέα. Μιλούν για έμπνευση - αναζήτηση – όραμα, αλλά κατευθύνουν τους σπουδαστές σε ‘‘σύμβολα στιγμιαίας αγάπης’’· κούπες, ποτήρια… και γιατί όχι, εν ήδη κέρδους – καριέρας, και συμμετοχή σε επιτροπές καλλιστείων και σε άλλου είδους θεάματα.
Η κριτική επιτροπή καθηγητές της Α.Σ.Κ.Τ. (λέτε να έχουν άποψη και οι
χορηγοί;) που θα επιλέξει και θα απονέμει τα χρηματικά βραβεία αγνοεί «τα όρια της ευπρεπούς χορηγίας» και πως οι πολυεθνικές δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στον «χαρακτήρα» των πολιτιστικών γεγονότων που υποστηρίζουν.
Αυτά είναι τα αυτονόητα του
sponsoring
και τα απευθύνω στις ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ και στα ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ.
Η Α.Σ.Κ.Τ., δεν ‘‘μπορεί’’ μέσα από τις παθογένειές της και καταρρέει από τις εισαγωγικές εξετάσεις σε προτομές, γύψινα εκμαγεία, κουτάκια όλα τοποθετημένα σε πολύχρωμα πανάκια... · ας βάλουν χορηγό και εκεί· ‘‘υφάσματα τάδε’’,  και στα αντικείμενα των νεκρών φύσεων και σε κάθε ένα από τα τζάντζαλα μάντζαλα που καταδυναστεύουν την τέχνη, οδηγώντας τους υποψήφιους στην παραπαιδεία των προπαρασκευαστικών φροντιστηρίων. Καταρρέει και τώρα η Α.Σ.Κ.Τ. στις τακτικές πρακτικές που υποδεικνύει στους αποφοίτους της.
T
σιμπολογάνε ‘‘λίγο από όλα’’ τα εργαστήρια της Α.Σ.Κ.Τ. · λίγο ζωγραφική, λίγο βίντεο Τέχνη, λίγο διαδραστική εγκατάσταση, λίγο χαρακτική, λίγο γλυπτική …και πουθενά η αναζήτηση των νέων τεχνολογιών. Τουρλού, αποκαλούν αυτή την εικαστική άποψη και δεν κατανοώ την επιθυμία να την δούμε και ως γραφή - κίνημα. Πολυμεσιακοί καλλιτέχνες οι καθηγητές της Α.Σ.Κ.Τ, διδάσκουν "ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΕΧΝΗΣ" με εμπειρίες και τεχνογνωσία ζωγράφου γλύπτη χαράκτη, στερούμενη ανάλογων εμπειριών.  Ο μόνος που έχει τα εχέγγυα είναι ο Δρ. Μάνθος Σαντοριναίος Καλλιτέχνης - Ερευνητής, Επίκουρος Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Πολυμέσων-Υπερμέσων, με την μικρή ερευνητική ομάδα των Επιστημονικών συνεργατών του. Ένας επιστήμονας δημιουργός που φέρει το όραμα του Καλλιτέχνη των νέων μέσων - οπτικών και
την φιλοσοφία της ψηφιακής εποχής. Το εργαστήριό του, πρέπει να γίνει Τομέας και όχι να παραμένει ως «Εργαστηριακό μάθημα κατ’ επιλογήν». Μόνον έτσι θα αποφευχθούν τα ‘‘τσιμπολογήματα’’ των επιτήδειων που έχουν σμίξει πολλών μας τα φρύδια.
 
Τελειώνοντας θέλω να σας υπενθυμίσω, ότι το 1998, κατά τις
κινητοποιήσεις της Ένωσης Γερμανών Ανέργων, οι διαδηλωτές στο Ντόρτμουντ ‘‘ντύθηκαν’’ με σκουπιδοσακούλες, παραπέμποντας στη ρήση μεγαλοστελέχους (τώρα η εταιρεία του είναι χορηγός της Α.Σ.Κ.Τ.) που χαρακτήρισε τους άνεργους «σκουπίδια της ευημερίας»... παραπέμπω και εγώ με την σειρά μου την Α.Σ.Κ.Τ. εκεί.. κάποτε θα ακούσουν από τα αφεντικά την ίδια ρήση. Γι’ αυτό αποφασίστε να αντισταθείτε σήμερα ω άνδρες Αθηναίοι!

 Υ.Γ: Εύχομαι επιτυχία στην νέα της Α.Σ.Κ.Τ διοργάνωση: «Athens Biennale»·  Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005 από την Ξένια Καλπακτσόγλου, τον Poka-Yio και τον Αυγουστίνο Ζενάκο.
                                                             
                     ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΘΕΟΦΙΛΗΣ
                     ART-ACT@TELLAS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου